Свјетски дан здраве хране

Слоган који прати овогодишњу глобалну кампању гласи „Вода је живот, вода је храна – сачувајмо сваку кап!“, a за циљ има да подстакне осећај личне и колективне одговорности за опстанак воде на нашој планети, па самим тим и за опстанак свих нас.

Вода је неопходна за живот на Земљи. Она чини преко 50% наших тијела. Иако покрива око 71% Земљине површине, само 2,5% воде је погодно за пиће, пољопривреду и индустријску употребу. Вода је покретачка снага за људе, за целу природу, али и за привреду. Слатка вода нам треба свима, треба нам за све, али она није неисцрпна. Полако, али готово извесно, ризикујемо да овај драгоцени ресурс доведемо до тачке без повратка.

Најмање што можемо да учинимо је да пођемо од себе, од својих свакодневних навика и поступака. Таквим малим помацима, сви заједно, тежимо унапређењу колективне свијести и изградњи одговорног односа према води, али и свим другим драгоценим, а ограниченим ресурсима, који су нам дати на заједничко коришћење. Да пробамо:

  •   Контролиши бацање хране – тако се штеди и вода!
  •   Више конзумирај намирнице биљног поријекла – махунарке, житарице, сочиво– за њихову производњу је потребно мање воде!
  •   Не загађуј воду!
  •   Користи безбједне начине да воду искористиш поново!