ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Да ли сте знали да постоји држава у којој се говори око 850 језика?

Знате ли да у једном европском језику постоји чак 13 начина да изговорите глас „o”, као и да постоји земља у којој можете користити банкомат на латинском језику?

Овим и осталим занимљивим чињеницама отпочели смо наше дружење у холу Школе, а поводом обиљежавања Европског дана језика. Овај пут одлучили смо да  своја сазнања о страним језицима и културама других земаља проширимо кроз забавне активности, истраживачки  и тимски рад. Промовисали смо овај догађај кроз игру и квиз. Ученици су у паровима, групама или појединачно имали прилику да се такмиче у Језичком и граматичком квизу, те у играма као што су Оштро око, Записи из живота, асоцијације, понуђени одговори и слично. Учесницима су уручене и симболичне награде. Такође, ученици су на креативан начин, кроз цртеже, ријечи, поруке и цитате, изнијели своје виђење овог догађаја. Радове ученика изложили смо у холу Школе. Упозорили смо и на опасност изумирања многих језика.

Наше дружење завршили смо закључком да је језичка разноликост неизмјерно богатство, међутим, глобализација је довела до заступљености неколико доминантних језика, док многим другим пријети изумирање.

Стога, његовање језичке разноликости и очување језичке баштине није важно само ради промовисања културне различитости и толеранције, већ и како би се спријечила опасност од изумирања готово половине свјетских језика чиме би људска популација изгубила непроцјењиво богатство.