ПРОСЛАВИЛИ СМО ШКОЛСКУ СЛАВУ У ЗНАКУ ЈУБИЛЕЈА!

Школска слава, Свети Сава је и ове године прослављена на достојанствен начин. Ученици наше школе су заједно са својим наставницима припремили богат културно-умјетнички програм. Живот и дјело Светог Саве су дочарани кроз музику, драму и рецитације. Свечани програм је одржан у ПО Бошковићи у петак, 26.01.2018. године. Свечани програм је  у ПО Друговићи одржан у суботу, 27.01.2018. године, након чега је слиједило дружење ученика и њихових родитеља, учитеља и многобројних гостију, за које је припремљена закуска. Централна свечаност одржана је у школи у Слатини у понедјељак, 29.01.2018. године. У централној школи је уприличен и свечани ручак за многобројне званице и све раднике школе. Међу званицама су били представници локалне власти, као и представници институција значајних за живот и рад Школе. Ту су били и многобројни пријатељи Школе, као и уважени пензионери нашег колектива. Директор Школе се гостима обратио пригодним говором, који овога пута објављујемо.

Школа и школство на нашем подручју има дугу и богату традицију. Ријетко која школа се може похвалитити јубилејима које ми обиљежавамо у овој 2018. години. Школа у Бошковићима обиљежава 50, школа у Слатини 105 година свог постојања. Једна од најстаријих школа у Републици Српској је школа у Друговићима која ове године прославља свој 150. рођендан. Јубилеје смо почели обиљежавати на врло успјешан начин. Захваљујући разумијевању начелника Општине и његовој несебичној помоћи, ентеријер школе у Слатини је реновиран, замијењена је унутрашња столарија и уређена просторија за родитеље, те набављена интерактивна табла која треба да оплемени рад мојих колега и олакша ученицима усвајање наставних садржаја. Захваљујући средствима добијеним од Министарства просвјете и културе, санирали смо дио водоводне мреже и тиме ријешили дугогодишњи проблем губитка воде. Средствима УНДП-а и наше општине, на прољеће ћемо изградити комбиновано асфалтно игралиште у Бошковићима.                                                                                                                                            

Намјера нам је да обиљежавање јубилеја завршимо санацијом школског објекта у Друговићима. Објекат је изграђен шездесетих година прошлог вијека. Претрпио је земљотрес и уз минималне санације још увијек користи. Данас је то стара дотрајала грађевина, готово неупотребљива и неусловна. Санација школе је пријеко потребна, а у санираном објекту наставу би похађали и ученици које за сад родитељи уписују у школу у Хрваћане.

Народ каже, једна фотографија вриједи више од хиљаду ријечи, а ја бих додао да наша дјела вриједе више од милион ријечи. Удружимо своје снаге, жеље и вољу и заједничким активностима, учинимо да наша дјела остану као свједок у аманет генерацијама које долазе. Могућности имамо, само треба да их усмјеримо у правом смјеру и ка правом циљу.           

Ја вјерујем у себе, али и у добру сарадњу са Вама.

Вријеме ће показати да смо исправно размишљали и још квалитетније радили.

Управо о времену и свевременим вриједностима говори и данашња слава.

Говорити о животу и дјелу Растка Немањића у једном наступу је немогуће. Његова величина и вриједности су као времеплов, бесмртне кроз све вијекове иза нас.

На нама, обичним смртницима, је да проширимо и продужимо идеју Светосавља у наредне вијекове. Свети Сава на путу Светосавља нас учи да праштамо, али и да молимо за опрост, да се миримо,  да уважавамо једни друге без обзира на наше разноликости. Учи нас да поштујемо друге, али и себе.

Ношени идејом Светосавља ни ми, просвјетни радници, нити наши ученици не тражимо ништа друго, већ да нам помогну они који могу, да нам опросте они који требају и подрже они који хоће, не ради нас, већ зарад наших ученика и њихове будућности јер овакви мали и млади, чедни и беспријекорни заслужују само најбоље.

Помозимо им да то и добију, јер ми то можемо, хоћемо и морамо.

С поносом могу да кажем да моје колеге свакодневно раде на развоју и напредовању свих наших ученика, без обзира на њихове особености и разноликости. И зато сам им јако захвалан.

На крају, желим да захвалим свима онима који нас подржавају свих ових година, свима онима који разумију наше потребе и проблеме, свима онима који имају племениту душу и храброст да нам помогну кад нам затреба.

Свакако, и у наредном периоду очекујемо да нам помоћ буде још чешћа и снажнија.

Фотографије са прославе можете погледати у ГАЛЕРИЈИ.