МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

       УНЕСКО– Организација за образовање, науку и културу при Уједињеним народима , 1999. године прогласила је 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика.

Иза овог стоји једна занимљива, али истовремено и тужна прича. Празник је настао на иницијативу Бангладеша ( бившег Источног Пакистана).У тој држави 21. фебруара 1952. године одржани су протести у организацији Покрета за бенгалски језик, када су полицајци и војска убиле неколико студента у Даки. Наиме, на јавном митингу 21.марта 1948. године, генерални гувернер Пакистана прогласио је УРДУ јединим званичним језиком Источног и Западног Пакистана. Народ Источног Пакистана (данашњег Бангладеша), чији је језик БЕНГАЛСКИ, почео је протестовати против те одлуке.

Студенти су одлучили одржати протесте управо 21. фебруара 1952. године како би позвали да се цијели Источни пакистан побуни. Нажалост, у том догађају на стотине студената је рањено, а неколико њих је и убијено.

Овом приликом у нашој школи угостили смо завичајне ствараоце и уприличили  пригодно дружење. Обиљежавањем овог празника  желимо да поручимо свима  да воле и чувају свој матерњи језик, али и да поштују туђи!

” Волите српски језик сваког дана по мало.
Српски језик нема никог другог осим нас.”