Данас је Међународни дан дјетета

Код нас, а и у свијету данас се обиљежава Међународни дан дјетета. Овај дан има за циљ да подсјети јавност о потреби заштите дјеце и малољетника од злоупотреба, насиља и разних облика дискриминација. Нажалост, скоро свакодневно свједочимо неком од облика насиља над дјецом.

20. новембра 1989. године је на Главној скупштини Уједињених нација усвојена је Конвенција о правима дјетета, ово је година великог јубилеја, Конвенција слави свој 30. рођендан.  Коневнција је први документ у којем се дјетету приступа као субјекту с правима, а не само као особи којој је потребна посебна заштита.

Данас је прави дан да се подсјетимо 10 дјечијих заповијести:

1. Моје руке су мале: не очекујте савршенство дак спремам кревет, цртам или бацам лопту.

2. Моје ноге су кратке: успорите како бих вас могао стићи.

3. Моје очи нису видјеле свијет као што су ваше: помозите ми да откријем свијет.  Немојте ме спутавати.

4. Кућни посао неће побјећи. Ја нећу још дуго бити мален – нађите времена за игру са мном…

5. Ја сам ваш посебан дар, тако са мном и поступајте.

6. Требам вашу подршку док растем. Немојте ми приговарати и кажњавати ме. Молим вас, критикујте моје поступке а не моју личност, то ме боли!

7. Пружите ми слободу самосталног одлучивања. Допустите ми да погријешим како бих могао научити из властитих грешака. Тако ћу једног дана бити способан да доносим правилне одлуке.

8. Немојте се бојати отићи без мене на викенд. Потребан вам је одмор од мене а и мени од вас. То је такође одличан начин да ми покажете како сте међусобно важни једно другом.

9. Знам да је то тешко, али немојте ме упоређивати с мојом браћом и сестрама или са другом дјецом.

10. Немојте радити ствари умјесто мене. Тада осјећам да начин на који ја то радим није довољно добар и  да вас разочарава.